Tietokoneen puhdistaminen pölystä sekä muusta liasta

Tietokoneen puhdistaminen

Tietokoneet ja muut elektroniset laitteet kannattaa puhdistaa säännöllisesti pölystä ja muusta liasta.

Tietokoneen toimivuuden kannalta yleinen vikojen aiheuttaja on pöly. Pölyä tunkeutuu ajan saatossa tietokoneen sisään ja estää tietokoneen jäähdytyksen, joka voi rikkoa tietokoneen tai laitteen koska laite voi kuumentua liikaa ja estää laitteen jäähdyttämisen. Voit pidentää laitteen käyttöaikaa säännöllisen puhdistuksen avulla.Tietokoneen tuulettimet, ilmanottoaukot ja liittimet kannattaa pitää puhtaana tietokoneen toimivuuden kannalta.

Mikäli tietokoneeseen tai muuhun elektroniseen laitteeseen on kertynyt huomattavasti pölyä, niin laite voi olla myös tulipalo riski käyttäjälleen.

Kannettavan tietokoneen puhdistaminen

Kannettavan tietokoneen puhdistamineb
KUVA PIXABAY

Ennen kannettavan tietokoneen puhdistamista kytke laite irti verkkovirrasta ja irrota myös laitteen akku.

Noudata kannettavan tietokoneen tai laitteen puhdistamisessa valmistajan ohjetta kuinka tietokone tulisi puhdistaa.

Puhdista tietokoneen ulkopuoli ja näppäimistö varovasti mikrokuituliinalla tai puhallussprayllä. Voit myös käyttää hieman kostutettua ns. nihkeää puhdistusliinaa jos kannettava tietokone on likainen ja vaikeasti puhdistettavissa. Jos käytät nihkeää liinaa niin odota, että kosteus poistuu tietokoneesta ennen sähköjen takaisin kytkemistä.

Kannettavan näyttö kannattaa puhdistaa sellaisella materiaalilla joka ei naarmuta tai vahingoita näyttöä. Älä käytä suurta voimaa kannettavan tietokoneen näytön puhdistuksessa.

Kannettava tietokone olisi syytä puhdistaa myös sisäpuolelta mutta tietokoneen avaaminen on usein melko hankalaa ja haastavaa. Älä avaa koteloa mikäli et ole varma siitä, että kuinka se tehdään. Jos tietokoneen kannen avaaminen on hankalaa, niin voit puhdistaa ulkopuolelta kaikki ilmanottoaukot ja liittimet puhallussprayn avulla.
Tietokoneen voi myös viedä huoltoliikkeeseen joka hoitaa sisäpuolen puhdistuksena ammattitaidolla ja konetta rikkomatta.

Pöytätietokoneen puhdistaminen

Pöytä tietokoneen puhdistaminen
KUVA PIXABAY

Kytke laite irti verkkovirrasta ennen kuin aloitat laitteen puhdistamisen.
Noudata tietokoneen tai laitteen puhdistamisessa valmistajan ohjetta kuinka tietokone tulisi puhdistaa.

Puhdista laitteen pinta kevyesti imurilla, liinalla tai pölyhuiskulla. Mikäli tietokoneen kotelo on oikein likainen niin voit käyttää hieman kostutettua ns. nihkeää liinaa kotelon puhdistukseen.

Tietokoneen sisäpuoli on hyvä puhdistaa säännöllisiin väliajoin koska kotelon sisään sekä emolevylle ja muihin komponentteihin kerääntyy ajan saatossa pölyä.

Aloita tietokoneen puhdistus siten, että avaa aluksi tietokoneen kotelo / kansi. Kotelon saat avattua joko sivulta tai kotelo nousee kokonaan ylös.
Älä mielellään käytä imuria tietokoneen sisäpuolen puhdistukseen vaan puhalla se puhtaaksi kevyesti elektroniikalle tarkoitetulla puhallussprayllä. Puhallusspray on parempi kuin paineilma koska paineilman mukana voi tulla epäpuhtauksia kuten rasvaa tai öljyä.

Puhalla puhallussprayllä varovasti kaikki elektroniset komponentit, tuulettimet, virtalähde sekä prosessorin jäähdytyssiili. Puhallussprayllä puhdistaessa saattaa tulla hieman kosteutta piirilevyjen pintaan. Anna kosteuden rauhassa haihtua ennen kuin suljet kotelon ja kytket tietokoneen takaisin verkkovirtaan.

Tietokoneen näytön puhdistukseen on saatavilla hyviä puhdistusaineita, joita voi käyttää näytön puhdistukseen. Puhdistusaineita myyvät esimerkiksi kodinkoneliikkeet sekä tietokoneliikkeet.

JAA ARTIKKELI
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *