Tietoturvavinkkejä kotikäyttäjälle - digivinkit.fi
Tietoturva vinkkejä kotiin
Sivulla mainos/affiliate-linkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

 

Tietoturva tänään

Netin tietoturva on ajansaatossa muuttunut paljon ja nykyään netin kautta jaetaan haitallisia linkkejä, troijalaisia sekä tietokoneviruksia. Tietoturvaloukkaukset yleistyvät kiihtyvällä tahdilla yrityksiä kohtaan mutta asia koskettaa myös kotikäyttäjiä. Pahaa ajattelemattomat käyttäjät ovat haavoittuvampia nykyään kuin koskaan aikaisemmin.

Pahimmassa tapauksessa yksi väärä klikkaus voi maksaa suuria summia rahaa. Käyttäjien kannattaakin mahdollisuuksiensa mukaan parantaa tietoturvaa myös kotona käytettävissä laitteissa. Nettiä käyttäessä kannattaa olla tarkkana, mahdollisia uhkia vastaan.

Tietoturva ja kotikäyttäjät

Listasimme 9 tietoturvaan liittyvää vinkkiä ja ohjetta kotikäyttäjille.

Tietoturva kotona

1. Virusturva

Hanki ja asenna kunnollinen virustorjuntaohjelmisto kaikille kodin tietokoneille, tableteille sekä älypuhelimiin. Tietoturvaohjelmistoja myyvät tietokone ja kodinkoneliikkeet. Useat puhelinoperaattorit tarjoavat myös tietoturvaohjelmistoja.

Elisa myy asiakkailleen tietoturvaohjelmistoa edullisesti. Tutustu Elisan tietoturvaohjelmistoon: *Elisa tietoturva

2. Sähköpostin tietoturva

Ole varovainen avatessasi sähköpostiin tulevien liitteiden ja linkkien kanssa. Haittaohjelma on voitu piilottaa liitetiedostoon, liitetiedeoston näköiseksi tai sähköpostissa olevaan linkkiin jota käyttäjä klikkaa. Varmista ennen liitetiedoston avaamista, että tiedosto on varmasti turvallinen.

3. Paranna laitteiden ja ohjelmistojen tietoturvaa päivityksillä

Tietokoneiden ja laitteiden ohjelmistoista löytyy aika ajoin tietoturva-aukkoja ja tästä syystä, tietokoneiden ja laitteiden ohjelmistot on syytä pitää ajan tasalla.

Päivitysilmoitukset saattavat ärsyttää välillä mutta et ole yksin niiden kanssa. Kannattaa kuitenkin asentaa kaikki uudet tietoturva ja ohjelmistopäivitykset tietokoneeseen sekä älylaitteeseen, säännöllisin väliajoin. Näin varmistat, että tietokoneesi ja muut laitteesi pysyvät turvallisina ja toimintakuntoisina pitkään.

4. Salasanat

Ole huolellinen salasanojen kanssa ja pyri luomaan jokaiseen palveluun oma salasana. Salasanan tulisi olla mahdollisimman pitkä koska alle 20 merkkiset salasanat ovat murrettavissa nopeasti. Voit myös käyttää salasanana jotain helppoa lausetta mutta korvaa muutamia merkkejä numeroilla ja erikoismerkeillä. Pitkät salasanat ovat hankalia muistaa koska palveluja on paljon, minne niitä tarvitaan. Salasanoille on olemassa palveluita jonne voit tallentaa salasanat yhteen paikkaan ja yhden ainoan pitkän salasanan taakse.

5. Varmuuskopiointi

Varmuuskopiointiin kannattaa panostaa ja tehdä varmuuskopiot säännöllisesti ja usein. Voit tehdä varmuuskopion esimerkiksi pilvipalvelimeen. ulkoiselle kiintolevylle tai muulle vastaavalle medialle. Laiterikon sattuessa varmuuskopioista on hyötyä koska silloin kuvat ja muut tiedostot ovat turvassa. Tietokoneen kiintolevyn rikkoutuessa tulee kalliiksi, jos tietoja joudutaan palauttamaan toimimattomasta kiintolevystä.

6. Käyttäjään vaikuttaminen

Käyttäjiin yritetään vaikuttaa koska yleensä käyttäjää tarvitaan tietomurtoa tehtäessä. Usein käyttäjä itse päästää murtautujan sisään tietokoneeseen. Esimerkiksi käyttäjä klikkaa jotain linkkiä tai liitetiedostoa itse ja antaa pääsyn tietokoneeseen tai muuhun laitteeseen ulkopuoliselle.

7. Tietoturva ja ympäristö

Ole varovainen jos käytät tietokonetta tai muuta laitetta julkisilla paikoilla esimerkiksi kahvilassa tai muussa vastaavassa paikassa. Sinun toimiasi voidaan seurata olan yli tarkkailemalla tai joku voi odottaa, että jätä koneesi valvomatta hetkeksi. Mikäli jätät tietokoneesi valvomatta, niin muista kuitenkin lukita tietokone ja estä pääsy ulkopuolisilta henkilöiltä koneeseen.

Pyri välttämään julkisia wlan verkkoja koska verkkoliikennettä voidaan seurata melko helposti. Julkisissa paikoissa on turvallisempaa käyttää omaa internet yhteyttä. Voit esimerkiksi jakaa internet yhteyden puhelimesi avulla käyttämällesi tietokoneelle.

8. Digitaalinen jalanjälki

Ole tarkkana mitä tietoja jaat sosiaaliseen mediaan ja muihin medioihin. Älä kerro kaikkea tietoa itsestäsi verkkoon. Verkkoon jakamaasi tietoa on lähes mahdotonta poistaa kokonaan.

9. Tiedostojen salaaminen

Kannettava tietokoneen ja älypuhelimen tiedot kannattaa salata mahdollisen laitteen katoamisen tai varkauden varalta. Salaaminen mahdollistaa tietojen pysymiseen paremmin turvassa laitteen kadotessa.